Windows – Ninite telepítő automatizálása (autoit-el) Ninite pro nélkül

Bevezető:

Mielőtt belekezdünk: Ha business felhasználóként használod, kérlek vedd meg a Ninite, erre a célra szánt Ninite PRO megoldását. Ez egy jól használható, komfortos eszköz IT-adminisztrátorok részére szoftverek telepítésére és frissítésére.

Mi az a Ninite?

Ninite egy nagyszerű alkalmazás, mely az aktuálisan legfrissebb telepítőkészletet tölti le “szemét” alkalmazások és nem kívánatos böngésző keresősávok nélkül. Tudja detektálni az aktuális processzor architektúránkat és az operációs rendszer nyelvét is, majd ezen információknak megfelelően letölti a szükséges telepítőkészletet. További információért tekintsd meg a Ninite hivatalos honlapját.

Mi a probléma?

Ninite alkalmazásnak nincs beépített command-line értelmezője, legalábbis az otthoni felhasználásra szánt verziójában. Ez a megkötés megérthető, hisz ezen funkcióra (illetve mint pl. a csendes-telepítés opció) otthoni mezei felhasználóként általában nincs szükség. Azonban valljuk be, nem szívesen fizet senki olyan szolgáltatások tömkelegéért, amikből csak 1 funkció hasznos a számára.

Mit szeretnék?

Amikor egy gépet telepítek, a lehető legfrissebb alkalmazásokat szeretnék telepíteni csendes telepítéssel. Ha offline telepítőkészletekkel dolgozom (pendriveon / optikai lemezen tárolt telepítőkészletek) folyamatos ütőmunkáknak teszem ki magam, ami hosszú évek alatt fárasztó, és a megoldásomnak köszönhetően felesleges is 🙂

 

Megoldás:

Hogy tudd használni ezt a megoldást, alapvető ismeretekkel kell rendelkezned az autoit-ről. Kérlek telepítsd fel, és ismerkedj vele, mert a megoldás forráskódját fogom megosztani, melyet magadnak kell beforgatnod autoit-el!

Amikre szükséged lesz:

  • Ninite telepítőkészletekre, melyet a ninite hivatalos honlapjáról tudsz letölteni.
  • A script, amit lentebb találsz.
  • Működő internet kapcsolat amikor a Ninite telepítőkészletet fogod használni.
  • Kikapcsolt UAC, vagy rendszergazdaként indítod a scriptet minden alkalommal.

Autoit script:

#region ---Au3Recorder generated code Start (v3.3.7.0) ---
#
#region --- Internal functions Au3Recorder Start ---
Func _Au3RecordSetup()
Opt('WinWaitDelay',100)
Opt('WinDetectHiddenText',1)
Opt('MouseCoordMode',0)
EndFunc

Func _WinWaitActivate($title,$text,$timeout=0)
WinWait($title,$text,$timeout)
If Not WinActive($title,$text) Then WinActivate($title,$text)
WinWaitActive($title,$text,$timeout)
EndFunc

_AU3RecordSetup()
#endregion --- Internal functions Au3Recorder End ---

_WinWaitActivate("Ninite","Finished. <a>Share N")
Sleep (1500)
Send("{TAB}{TAB}{SPACE}")
#endregion --- Au3Recorder generated code End ---

Ezen forrásfájlt autoit saját kiterjesztésével ments le –> xyz.au3

Működési elv:

Maga a script egyszerű. Az elején meghívja a WinWaitActivate  funkciót, ami addig vár míg meg nem jelenik egy “Ninite” ablak “Finished. <a>Share N” szöveggel. Ha ez az eset bekövetkezik (befejezte a telepítést a Nininte telepítőkészlet) a script 2db “Tab” és egy “szóköz” billentyűzet-leütést fog generálni. Ez egyenértékű azzal, mintha az ablak “close” gombjára kattintanál. WinWaitActivate és a cselekvés között (billentyűzet-leütések) várakozást is használok, hogy biztos igaz legyen a feltétel.

Limitek:

  • Nem lehet párhuzamosan több telepítőt indítani! A scriptben használt funkció, mellyel észleljük, mikor fejeződött be a telepítés, nem tud több ablakot kezelni, nincs felkészítve rá, hogy több Ninite ablak is kész lehet a telepítéssel.
  • Ha a telepítendő alkalmazás már fel lett telepítve előzőleg, a script nem működik (nem fogja megtalálni a Ninite ablakot, mivel nem ugyanaz lesz a “szövege”). Szerencsére ez nem egy gyakori eset új géép telepítése esetén.

Használata:

A beforgatott scriptet (exe készül belőle, bármely Windows-on futtatható) egy batch-fájlból futattom. Amikor a script exe-fájlja bezáródott (ami akkor záródik be, ha a Ninite ablakot már bezárta, azaz a Ninite feltelepítette az alkalmazást), a batch-fájl futása is befejeződik, azaz kezdődhet a következő telepítés a sorban.

Tanács(ok):

A ninite honlapjáról érdemes egyesével, és nem csomagként letölteni az alkalmazások telepítőit. Ha csomagként töltöd le, elveszted a különböző alkalmazások telepítését a különböző gépeken, hisz minig mindet fel fogja telepíteni a Ninite.

Leave a Reply